• Laatst bijgewerkt: woensdag 29 november 2023.

Kynologie

 
   

Africhting

Speuren:
Het speuren is een erg mooi, maar ook erg moeilijk onderdeel van de africhting. Bij het speuren maken we gebruik van het goed ontwikkelde reukvermogen van de hond. Juist de goede reuk van een hond, ten opzichte van het gebrekkig reukvermogen van de mens, maakt dit zo’n moeilijk onderdeel. Als geleider moet je helemaal op je hond kunnen en willen vertrouwen. Al op jeugdige leeftijd kan een basis voor het latere speuren gelegd worden. De lengte van het spoor bij de verschillende examens varieert van 350 tot 2000 passen, een spoor voor beginners heeft twee hoeken, voor gevorderden zijn dat er zeven. Op het spoor worden verschillende voorwerpen gelegd die door de hond gevonden moeten worden.

 

Gehoorzaamheid:
Alles wat je met je hond wilt doen begint en eindigt met gehoorzaamheid. Gehoorzaamheid is de basis van alle activiteiten met je hond. Als je hond niet goed luistert heeft het geen zin hem andere ‘trucjes’ aan te leren. Sterker nog, dat kan zeer gevaarlijk zijn. Een hond moet niet alleen thuis, in z’n veilige omgeving gehoorzaam zijn, maar ook in de stad, op het uitlaatveld, in het bos, enz. Daarom is het trainen bij een kringgroep erg belangrijk. U en uw hond leren hier de oefeningen uit te voeren met afleiding van andere mensen en honden. In het gehoorzaamheidsprogramma komen oefeningen voor als het aan de voet volgen in gewone, langzame en looppas; het tijdens het volgen gaan zitten, liggen en blijven staan; komen bij de baas; apporteren; vooruit sturen en blijven liggen. Aan het G&G programma is nog de oefening terugsturen plaats toegevoegd.

 

Manwerk/pakwerk
Het pakwerk is voor velen een leuk en spectaculair onderdeel. Alleen met een goed gehoorzame hond kan je met dit deel van het IPO/SchH/VPG programma beginnen. Van het beoefenen van pakwerk wordt de hond niet ‘vals’. Het programma zit zodanig in elkaar dat de hond leert om te verdedigen, niet om aan te vallen. Hij moet de ‘boef’ eerst opsporen (doorzoeken van verstekken) en mag alleen bijten als de ‘boef’ probeert te vluchten of hem of zijn baas aanvalt. Bij dit onderdeel worden strenge eisen gesteld aan de gehoorzaamheid van de hond. Ook moet de hond qua karakter aan bepaalde eisen voldoen. Hij moet, zoals een Duitse herder betaamt, evenwichtig en zelfverzekerd zijn. Met een onzekere, wat angstige hond kun je beter geen pakwerk doen.

Login Form